Katimun (50 ML) Forstør

Katimun (50 ML)

Katimun (50 ML)

Ny vare

Fantastisk forebyggende- og akutmiddel.

Se beskrivelse af helvedes ild forneden.

Flere detaljer

245,00 kr inkl. moms

MobilPay + Bankoverførsel +
MobilPay + Bankoverførsel         +

Yderligere information

Billeder kan afvige fra leveret vare (fx. pipette i stedet for dråbetæller eller omvendt, emballagen, farven mm.)

Katimun er et Homøopatisk middel, hvis virkning ikke er dokumenteret. Der kommer nærmere beskrivelse med varen.
Er du i tvivl, ring til os.

Der findes en god the der desværre ikke må sælge da den virker. Men de enkelte komponenter må godt sælges så du kan blande the'en selv. Beskrivelse kommer her:

--- er undervejs ---


Om Helvedesild

Fakta

  • Helvedesild (herpes zoster) er et smertefuldt udslæt forårsaget af skoldkoppevirus (varicella-zoster virus). Man kan kun få helvedesild, hvis man tidligere har haft skoldkopper
  • Virus gemmer sig i kroppens nerver, og helvedesild er en lokal genopblussen af skoldkopper i det hudområde, som den pågældende nerve forsyner
  • Helvedesild kan sidde overalt på kroppen eller i ansigtet, men altid kun halvsidigt (højre eller venstre side)
  • Sygdommen starter ofte med hovedpine og utilpashed, samt svien og smerter i huden på det ramte område. I løbet af 3-6 dage kommer der et udslæt med rødme og blærer i området. Herefter dannes der sårskorper
  • Helvedesild er en smertefuld sygdom, men er ikke farlig eller livstruende. Virus kan frigives fra personer med helvedesild og forårsage smitte med skoldkopper hos personer, der ikke tidligere har haft denne sygdom

Hvad er helvedesild?

Helvedesild er et smertefuldt udslæt, som forårsages af skoldkoppeviruset, varicella-zoster virus (VZV). Sygdommen kaldes også herpes zoster.

Sygdommen kan starte med lette symptomer som hovedpine og sygdomsfornemmelse i nogle dage. Derefter mærker man ubehag i et afgrænset hudområde i form af kløe, prikken, svien og smerter. Det påvirkede hudområde er halvsidigt, altså begrænset til enten venstre eller højre halvdel af ansigtet eller kroppen. Det angrebne hudområde er hyppigst enten brystkassen, maven/lænden eller ansigtet.

I løbet af ca. 3-6 dage opstår der et udslæt med små blærer i det smertefulde område. Efterhånden kan blærerne blive fyldt med pus eller blodig væske. Til sidst dannes der skorper på udslættet. Når skorperne falder af, kan der opstå forbigående pigmentforandringer, dvs. lysere eller mørkere pletter på huden. Smerterne variere meget fra person til person, men kan blive meget stærke. Smerterne når maksimum i løbet af 1 uge for derefter at aftage, men dette kan variere. Nogle kan have smerter i ugevis, og da omtales det som postherpetisk neuralgi. Det er sjældent, at man får helvedesild mere end en gang i livet.

Hvor hyppig er helvedesild?

Helvedesild rammer ca. 10-20 % af befolkningen. Det ses sjældent hos unge mennesker og hyppigheden stiger med alderen.

Hvorfor får man helvedesild?

Helvedesild skyldes det samme virus, som giver skoldkopper hos børn, varicella zoster virus (VZV). Man skal have haft skoldkopper først for at kunne få helvedesild.

Efter skoldkopper i barndommen finder VZV vej til nerver, som går ud til huden. VZV transporteres langs nerven og slår sig ned nær rygmarven. Her ligger VZV i årevis uden at give nogen symptomer. Når vi bliver ældre, eller hvis immunforsvaret svækkes, kan VZV pludselig begynde at formere sig og vandre langs nerven ud mod huden igen. Herefter starter symptomerne som beskrevet. Da VZV er tilknyttet en bestemt nerve, bliver det angrebne hudområde afgrænset til det område, som nerven forsyner. Undtagelsesvis kan VZV fra flere tilgrænsende nerver give udslæt.

I enkelte tilfælde kan sygdommen sprede sig til andre dele af kroppen, men dette sker kun, hvis man har svækket immunforsvar på grund af en anden sygdom.

Hvad er symptomerne på helvedesild?

Sygdommen starter ofte med hovedpine, utilpashed og eventuelt feber, samt svien og smerter i huden på det ramte område. Undertiden kan der være svære smerter, som sidder dybt inde i kroppen. I løbet af 3-6 dage kommer der et udslæt med rødme og blærer i området. Herefter dannes der sårskorper.

Hvilke symptomer skal du være særlig opmærksom på?

Smerterne kan være meget intense, og især ældre mennesker kan have svært ved at klare sig hjemme under sygdommen.

Ved involvering af øjne bør man opsøge en øjenlæge.

Hvordan stilles diagnosen?

Sygehistorien og de typiske symptomer vil ofte være tilstrækkeligt til at stille diagnosen, specielt når udslættet først er kommet. I tiden før udslættet er det ikke muligt at stille en sikker diagnose.

Hvordan behandles tilstanden?

Ved lettere tilfælde kan man behandle med smertestillende midler (f.eks. paracetamol). Udslættet skal holdes rent og tørt for at undgå infektion med bakterier og skal afdækkes med en tør ikke-klæbende bandage.

Hvis smerterne er stærke kan der være brug for morfinlignende midler. Generelt bør den smertestillende medicin tages fast igennem en kortere periode og ikke kun tages ved behov. Lidokain salve kan anvendes lokalt på huden. God smertebehandling er vigtig for at undgå, at smertetilstanden bliver langvarig.

Hos personer over 50 år, ved store udbrud, hos immunsvækkede personer, eller hvis udslættet angriber øjet, giver man behandling med antivirus-middel, som hæmmer formeringen af virus i kroppen. Behandlingen skal startes, mens der fortsat er friske elementer, og helst inden 2-3 døgn efter udbrud for at være effektiv.

Er man over 50 år, har kraftige smerter, svært udslæt og forudgående smerter før udslættet opstod, er der øget risiko for at få langvarige smerter, efter at udslættet er forsvundet ( postherpetisk neuralgi). Intensiveret behandling kan muligvis forebygge eller dæmpe denne komplikation.

Kan helvedesild smitte?

Personer med helvedesild kan udskille VZV og dermed overføre smitte med skoldkoppevirus til personer, der ikke tidligere har haft skoldkopper. Hvis man har helvedesild, bør man derfor undgå at være sammen med mennesker med nedsat immunforsvar, som ikke tidligere har haft skoldkopper.

Hvordan er langtidsudsigterne?

Helvedesild er ikke en farlig eller livstruende sygdom og går over af sig selv. Den kan imidlertid være meget smertefuld, og det er vigtigt med en effektiv smertebehandling.

Sårdannelse kan efterlade forbigående pigmentforandringer i huden eller sjældent ar.

Den hyppigste komplikation er vedvarende smerter i måneder eller år efter sygdommen (postherpetisk neuralgi). Disse smerter kan være intense, og de udløses af lette hudberøringer. Effektiv behandling under udbruddet til personer i risikogrupper (personer over 50 år med svære smerter i forbindelse med udbruddet) kan muligvis delvist forebygge denne komplikation.

Ved udbrud i panden og på spidsen af næsen er der en risiko for angreb af øjet. Øjenbetændelse med herpes zoster virus skal behandles af en øjenlæge.

Hos personer med svækket immunforsvar kan sygdommen sprede sig til de indre organer og hjernen. Dette kan være dødeligt, og personer i denne gruppe har derfor behov for mere intensiv behandling. Dette gælder for eksempel patienter med AIDS eller kræft.

Hvordan undgår jeg at få eller forværre helvedesild?

Helvedesild skyldes en genopblussen af skoldkoppevirus og kan ikke forebygges. Helvedesild kommer ofte i forbindelse med en svækkelse af immunforsvaret og er hyppigere med tiltagende alder.